Cum m-am lepadat eu de FACEBOOK

by oleseabucsanu

Este interesant, dupa mine sa vad cum se schimba lucrurile… cum devenim din ce in ce mai dependenti de SISTEM. Cum sintem din ce in ce mai prosti, si mai lenesi, si cum de la o zi la alta ne transformam in LEGUME. Deja societatea noastra o vad ca pe un cuptor cu microunde ce ne ofera “totul” insa cu o conditie PRIN INTERNET!

Cred ca a-ti auzit de tendinta de a trece treptat la E-Guvernare, E-Transport….

Ce e ala SISTEM??? pai e simplu, e o fiara special facuta ca sa ne indobitoceasca si sa ne prosteasca zilnic prin inovatii, si tehnologii de ultima performanta, si tot asa… ba ca un telefon are camera de nu stiu citi pixeli, ca altul aparut in mai anul trecut  si deja nu mai e bun.. ca nu mai e in voga… si tot asa…

E de gindit fratilor, e de gindit ca ajungem sa fim niste jucarii manevrate si prostite zilnic, amagite prin inclusiv presa, si prostite prin toate caile posibile si accesibile tuturor ELITELOR!!!! E de gintit fratilor … ca e tare rau si urit.

O alta “minune” perfecta  sunt si retelele de socializare…..ce frumos suna .. cit de inteligent….  RETELE DE SOCIALIZARE, dar cind ne uitam mai profund ce vedem de fapt? Ce simtim de fapt? Ce citim de fapt? Cit de importanta si utila e acea informatie? Citi dintre voi, fratilor a-ti incercat  sa vedeti citi copii minori au acces la aceste porcarii? Sigur ca acum vor sari peste mine toata lumea cu invinuiri, cu idei ca acei copii au parinti si tot asa…Raspunsul e simplu…. SI CE E RAU IN ASTA, DOAR E O RETEA DE SOCIALIZARE SI ATIT!

Mereu am fost de parere ca fiecare parinte trebuie sa fie bun sa raspunda pentru faptele sale, si de educatie ce o da mai departe odraslelor lor!

Cit despre mine, ce sa spun decit ca tare greu si cu multe ginduri am luptat de am reusit sa ma lepad de naiba, pardon… facebook, zilnic aveam avalanse de ginduri de a schiba ceva in timpul meu liber, mereu imi parea ca nu mai am atita timp liber cit aveam cu un an sau doi in urma… si nu intelegeam de ce? Ca sa ma prind intr-o zi in gindul ca am devenit dependenta, DA! DEPENDENTA de facebook. Ajunsesem sa nu las sa  treaca o ora fara ca eu sa nu fiu pe acolo,trebuia sa vad ce postari noi mai sunt, apoi sa vad cine mai e on-line. Erau zile in care intram  pe site la fiecare ora, pina seara, apoi seara cind lumea e mai activa stateam si pierdeam timp de citeam tot felul de prostii si de aiureli, iar dimineata primul lucru ce il faceam era sa pornesc iarasi facebook-ul. Nu mi se pare normal, si abia acum inteleg si regret timpul pierdut. Dar nu asta e durerea cea mai mare, cea mai grea incercare e atunci cind lumea aude raspunsul  “Nu am profil de facebook”. Atunci oamenii ramin fara replica, si ajungi sa fii crezut un om prost, imbecil, retardat, de moda veche (asta in cel mai bun caz), sau si mai rau – etichetat, si imediata urmatoare intrebare e “Dar ce te-ai dat in alta religie?” Uite asta fratilor e ceea ce m-a atins, ca am ajuns sa fim atit perfizi si de dependenti incit sa incercam sa egalam niste chestii atit de simple si de vizibile, cu lucruri sfinte si curate.

Aici am si eu citeva intrebari: Fratilor, dar cu 3, sau 4 ani in urma, cind nu stiati de blestemata asta retea de socializare, Voi cum erati? Voi cine erati? In ce religie erati? si cum Va vedeti viata voastra in urmatorii 5 ani? Nu o sa incerc sa va conving, ci doar o sa descriu starile prin care am trecut eu in lupta cu fb.

Intr-o duminica dupa amiaza tot pe facebook am gasit un articol in care ni se explica avantajele dezactivarii profilului de fb. Le-am citit, apoi le-am recitit, nu erau mult vreo 10 doar, si asta a fost ultimul articol citit acolo.

Recunosc, ca dupa clipa dezactivarii contului sau profilului de fb, ma simteam cel mai fericit om, de parca am scapat de o boala, de parca am scapat de lepra, iar zilele ce au reusit sa treaca au adunat tocmai o saptamina fara ca eu sa mai intru pe acolo. Iar cu fix o saptamina inainte de dezactivarea definitiva, intr-o zi de luni, din deprindere, neatentie, lipsa de nu stiu ce…. deschid automat iarasi pagina de fb. Uite atunci, fara sa incerc sa vad noutatile de pe acolo am simtit cum e sa iti fie sila de ceea ce cindva te fascina, si te informa, si te implia in viata “fumoasa” si “interesanta”, “libera” dar virtuala.

Uite asa, am reusit sa scap, l-am inchis inca o data si cu asta s-a terminat totul. Acum am inteles ca desi acolo in lista de chat aveam multi “prieteni” acum, cind nu sint pe acolo am ramas tot cu acei pe care ii aveam si inainte de aceasta “inventie”. Acum am revenit la prietenii care indiferent de skype, fb, sau alte retele de socializare  ma cauta si ii caut si merg sa ii vad si sa imi petrec timpul cu ei. Ma bucur enorm de mult sa vad fetele vii ale oamenilor in jur, oameni care iti zimbesc in fata si nu la ecranul telefonul fiind intr-un local, oameni care le vezi emotiile pe viu si nu cu diferite smile-uri bagate acolo in text, oameni care iti spun un mesaj cu o anumita simplitate si ii intelegi corect, oameni care atunci cind vorbesc cu tine ti se uita in ochi si nu la telefon,sau tablete, oameni care se tin de mina si comunica si nu se uita doar in telefoane zimbind cochet cu el. Acum am ajuns sa merg prin parc si sa numar oamenii care nu stau holbati  cu nasul in telefon, in transport sa ii numar pe cei care nu au castile in urechi, in cofetarii sa ii numar pe cei care vorbesc fata in fata si nu doar la telefoane,la teatru pe cei care nu isi fac selfie-uri si tot asa mai departe…. Acum sa nu credeti ca lumea mea a murit, si nu mai socializez si nu mai exista noutati si alte  chestii, ba din contra, din fericire, sau din pacate, dar accesul liber la internet imi da posibilitatea sa ma informez, insa sa o fac atunci cind vreau eu si nu atunci cind vrea dependenta, sau deprinderea, sau asa cum o numiti voi, curiozitatea de a vedea ce mai e nou, sau poate poate cineva mi-o lasat un mesaj acolo.

Nu ma tem de etichetarile celor care ma vor crede asa cum vor crede ei. Eu sint libera! Eu simt, traiesc, citesc, comunic, zimbesc, aud, vad, stimez, si ajut … si toate astea le fac pe viu!!!! Uite asta e cel mai important!

Iar cei ce nu ma cred le dau un sfat! Incercati sa vedeti cite zile de razgindire va da adminii de la fb ca sa te reintorci? De ce accesul la internet e mai peste tot impinzit cu zone free wi-fi? De ce o firma sau institutie ca sa fie stimata trebuie neaparat sa aiba si pagina de fb? De ce lumea a ajuns la un nivel de degradare atit de mare incit oriunde merge neaparat isi afiseaza status “simtindu-se minunat, iubita, trista, fericita.. bla bla bla… in Localul X , sau sala de sport Y, sau restaurantul Z”, sau si mai nou poze cu selfie-uri din toate unghiurile posibile si wc-urile din toate localurile Chisinaului si nu numai de aici. Dar si momentul de selfie  e unul foarte important… ca deja nu mai e in voga sa  iti faci o poza simpla, deja mai tre sa mai si casti gura si sa faci niste ochi cit cepele de mari ca sa fie apreciata pe fb…

Offf si iar offff, m-am limitat la citeva exemple in speranta ca macar inca pe un singur om am reusit sa il fac sa mai incerce sa isi revada atitudinea fata de fb si alte retele de socializare (ca de celelalte nu mai zic nimic, pur si simplu ma abtin). Si da! nu exista momente de genul ca eu nu sint dependent!!! Ca eu ma pot controla, ca eu decid cind sa intru acolo si de cite ori sa intru acolo!! Nu uitati ca un alcoolic niciodata nu recunoaste ca are probleme cu consumul de alcool, si nici un fumator nu o sa realizeze ca fumeaza mult, si ca creste in intensitate. 

Advertisements