Noutate cu iz de musulman…

by oleseabucsanu

Daca pina acum tara asta a tot fost furata pe bucatele ba de unii, ba de altii, acum in ultima jumatate de an s-a trecut la alt tip de furt. Se fura tara ca in condru…. au luat deja si ceea ce are ea mai instabil de stabil, si anume – banii din bugetul statului. Au luat banii care miine ar trebui sa vina pe masa fiecarui cetatean fie in forma de piine pe masa, sau un pahar cu lapte la un micut dintr-o gradinita, sau poate o ultima pensie pentru altcineva….In toamna trecuta am avut marea durere sa intilnesc un batrinel care avea aproape de 70 de ani …… Eram in localitatea lui pentru ca se desfasura un studiu si eu colectam ceva date, si a fost un moment prielnic sa incerc sa mai vad si parerea lui fata de ceea ce trebuia sa colectez eu din parerile ooamenilor pentru cercetare. Din clipa cind i-am zis BUNA ZIUA! omul a si inceput a lacrima, si mi-o zis ca deja de ceva vreme prin sat nu mai prea este cine sa le ureze o zi buna, ca tineret in sat deja nu prea mai este. Dialogind  l-am mai intrebat daca mai sta cineva cu ei si a zis ca nu, ca a avut o fiica care este plecata de vreo 10 ani la rusi, si ca de cind a plecat a mai sunat de vreo doua-tei ori si apoi a disparut, nici pina azi nu stie ce e cu ea … e vie … sau nu .. nu stie…. Desi urmatoarele intrebari nu se gaseau in lista celor care trebuia eu sa i le  adresez, am incercat sa il intreb daca are acasa telefon fix… a zis ca nu … nu au pentru ca e scump si eu nu au …(asta pe cind abonamentul minim la telefonul fix e de 12 lei)  “Dar electricitate ai mata?” il intreb  …. la care mi-o zis ca linie este pina in casa, dar ei nu o folosesc pentru ca e scump si pensiile sunt mici….

Aici chiar ma coplesise raspunsurile batrinelului, deoarece eu nu imi imaginez cum e sa ai acasa electricitate si sa nu pornesti un bec, doar pentru ca e scump si nu ai cu ce achita factura. Eu nici nu imi puteam explica si argumenta de ce se intimpla asa, si cred ca asta a citit pe fata mea batrinelul, ca a inceput sa imi explice: ca el traieste numai cu sotia sa in casa batrineasca din lut, facuta inca de pe vremea tineretii lui (calculam ca daca el are 70, atunci casa lui cam tot atita tre sa aiba), ca batrina lui esteimobilizata la pat deja de vreo 3 ani, si ca toti banii care ii are din pensii sint destul de putini. Pensia ambilor este in jur de 1000 de lei, si aproape toata se duce pe tratamentul femeii. Mai au si ceva ajutor de la stat care lunar ii aducea acasa familiei – postarita satului …. doar ca ea deja de mai bine de jumatate de an nu a mai trecut pe la ei. Si deja nu mai au bani nici de piine si nici de nimic.Sotia i se simte din ce in ce mai rau, iar in casa nu are nici o coarja de pinica cu care sa isi potoleasca foamea. Si intr-o zi a hotarit sa mearga el la oficiul postal care, nu se afla in satul sau, doarece satul e la departare de citiva km de centrul raional, in cazul asta a mers el pina la raion si a cautat in blocul in cauza- doamna care raspunde de repartizarile banilor respectivi. O data intrat in cabinetul ei, a cazut in genunchi implorindu-o sa ii dea banii ce i se cuvin, ca el nu mai are nici piine si nici macar un cartof ca sa il coaca pe plita de la soba. (nu mai zic nimic despre ajutoarele sociale ce tin de incalzire) …Intr-un final batrinelul plingea, suspina, si imi arata ca a venit acasa cu ceva bani si ca se roaga Bunului Dumnezeu sa il ajute in tot si toate.

Eu auzind cele spuse de el mi-o fost destul de greu sa ascund tristetea si durerea mea, de fata lui, pentru ca am si eu parinti…..Dar de fapt  prin aceasta realitate trec batrinii tarii in intregime.. chiar daca acum s-ar parea ca eu   generalizez…. Durerea cea mare inca nu e acum… ea urmeaza sa vina.

Satele in care exista cel putin o biserica sectanta…. cistiga sufletele oamenilor numai pentru ca pe ei acolo ii hranesc, le mai dau si ceva lemne, carbuni, le mai aduc acasa si ceva hainute mai groase….. si oamenii datorita acestor nevoi se duc la sectanti si cauta acolo miluire…..

Un alt caz care deja nu e undeva in Moldova, ci e chiar aici in Chisinau. Cunosc pe cineva care lucreaza intr-o functie de conducere intr-o institutie de invatamint, are un salariu cu care nu se poate intretine singura pe ea, si nu mai vorbesc de familie, parinti …..Ieri in transport, am auzit un dialog intre doua doamne destul de  comunicabile, care, din cite am ineles, una din ele este profesoara intr-un liceu destul de renumit aici in oras, si care se plingea ca are salariul de 5000 de lei lunar, insa aceasta suma nu  mai  o remunerare motivanta, si ca ea mai sta si anul asta in liceul dat numai pentru ca are o fetita in clasa a 4-a si ca ar mai fi nevoie sa o ajute un pic, iar apoi pleaca. Sotul ei e militar, ea profesoara, si ei deja nu mai fac fata situatiei financiare. Au doi copii, dintre care fetita e inca in clasa primara. Daca un invatator de liceu are 5000 de lei salariu lunar, iar un lector are 2700-3000 (depinde norma ce o are), atunci cum reusim sa mai tinem in tara asta tinerii specialisti, familiile tinere care chiar vor ca si copii lor sa invete … sa traiasca … si sa reusesca in tara lor… si nu slugarind undeva prin continentul european….prin casa unei batrinele pe care trebuie sa o ingrijeasca …

Toate aceastea am incercat sa le descriu, doar pentru ca sa incerc sa redau durerea din spatele  alegerilor locale ce urmeaza sa fie in iunie….. si alte evenimente care mai sunt acum in viziunea unora “momente de istorie destul de important pentru tara”…. 1 mai…. sau 9 mai

Si tot in acest  ritm degradeaza lumea care cum poate mai mult si mai tare. Locuinesc si eu la tara intr-un sat ce sta in coastele Chisinaului, si anume acest aspect ii face pe multi sa cumpere pamint mult si cit mai mult pe acolo, ca sa stea si ei cit mai aproape de oras si de aglomeratia din oras…. Ieri insa am aflat ca pe linga faptul ca primarul satului acum 3 ani le-a permis sectantilor “Martorii lui Ehova” sa isi construiasca o biserica in regiunea noua a satului, exact linga gradinita si scoala primara a satului, acum deja a mai permis ca tot in sat, ce e drept in alta parte de sat, sa se construiasca deja un alt satuc nou doar pentru reprezentantii musulmanilor… “pentru ca pentru familiile tinere locuri de pamint deja nu mai sunt” (a argumentat primarul) ……. Si e clar ca acolo unde se instaureaza ei… neaparat isi fac si sinagoga…. La momentul de fata se construieste o sinagoga chiar in fata Universitatii de Stat din Moldova, in curtea careia esta si o biserica ortodoxa….

Legea Cultelor le permit sectantilor multe….. , iar ortodocsii tac si inghit.. ca ei se gindesc la stomacurile lor, mai mult cam nu prea vor.. (cred eu)

In concluzie:

Peste citiva ani se vor auzi de atacuri de tot felul  in Chisinau….  Se va auzi si despre alte uriciuni care vor fi, cel putin e de asteptat …

Daca cu multi ani in urma Stefan cel Mare si Sfint  a aparat tara asta de turci cu sinagoge si pina la singe… acum timpitii astea o vind pe bucatele tot turcilor…

Imi da fiori gindul ca o sa ma trezesc intr-o zi sa imi vad satul plin de musulmani… si in loc de clopote duminica sa aud rasunetul mururatului rugaciunilor lor….

Degradam cu viteza mare…

Advertisements